huisvesting
Huisvesting
Kies bij het uitzoeken van een gerbilverblijf voor een knaagbestendig onderkomen dat zo veel mogelijk ruimte biedt. Voor twee gerbils is een verblijf van 80 x 50 x 50 centimeter een goede maat. Mongoolse gerbils zijn goed te huisvesten in een grote glazen of plastic bak, bijvoorbeeld van een aquarium of terrarium. Verblijven met spijlen zijn minder geschikt, omdat de dieren daarin door hun graafwerkzaamheden veel bodembedekking zullen morsen. Gezien de atletische sprongen die gerbils kunnen maken is het verstandig de bak af te sluiten met een deksel van fijnmazig gaas.
Omdat gerbils graag graven, doe je ze een groot plezier met een heel dikke laag bodembedekking. Hun graaflust maakt ze extra leuk om naar te kijken: als je gerbils de ruimte en vooral de diepte geeft, leggen ze in hun verblijf prachtige gangenstelsels aan. Grond of zand is als bodembedekking niet zo geschikt, omdat het te koud of vochtig kan zijn en bovendien erg zwaar is waardoor het lastig te verschonen is en bovendien kans op instortingsgevaar geeft. Beter is het om houtvezel of -krullen (niet van naaldhout, omdat er aanwijzingen zijn dat dit slecht voor de gezondheid is) te mengen met flink wat hooi voor de stevigheid. Het hooi wordt bovendien graag gegeten.
Bovengronds hebben de gerbils graag schuilgelegenheden. Dat kunnen stenen of takken zijn, knaagdierhuisjes, nestkastjes of op hun kop neergezette terracotta bloempotten, met een scherf uit de rand geslagen als ingang. Een flinke pluk hooi, papierstrookjes of repen tissue, wc-papier of keukenrol zijn geschikt als nestmateriaal. Bewegen doen gerbils graag. Een ruim looprad, voorzien van een dicht bodemoppervlak en geheel zonder spijlen om beknelling te voorkomen, wordt dan ook vaak op prijs gesteld. Kies nooit een rad waar de staart tussen kan komen, want deze breekt gemakkelijk af! Gerbils zijn meesters in het knagen. Geef ze voor het uitleven van die passie voldoende geschikte takken van wilgen- of fruitbomen. Kies bij de inrichting van het verblijf voor materialen als steen en harde kunststof en niet voor hout of zacht plastic. Dat hebben gerbils zo kapot geknaagd. Voer kun je om die reden het best geven in een geglazuurd aardewerken bakje.
Gerbils houden door het nemen van een zandbad hun vacht in conditie. In hun verblijf hoort daarom een stevige bak met chinchillazand.
De Mongoolse gerbil is een echt groepsdier en mag nooit alleen worden gehouden, maar dat betekent niet dat je dieren zomaar bij elkaar kunt zetten. De onderlinge groepsstructuur is zó hecht, dat nieuwkomers doorgaans niet worden geaccepteerd. De dieren kunnen echt vechten tot de dood er op volgt. Schaf daarom altijd twee dieren op jonge leeftijd aan die samen kunnen opgroeien en zet nooit zomaar vreemde gerbils bij elkaar.